Vamile vazduhului

Sunt Sfinti Parinti care vorbesc de existenta vamilor vazduhului dupa moarte. Potrivit acestora, sufletele inainte de a ajunge in rai sau in iad, trec prin aceste vami spre a fi cercetate. Vamile sunt reprezentate in iconografie sub forma unei scari pe care oamenii urca impreuna cu ingerii, iar diavolii sunt prezenti langa ei si cauta neincetat sa-i traga pe oameni in jos. 

Invatatura despre vamile vazduhului trebuie primita duhovniceste. Nu trebuie sa ignoram aceasta realitate de care vorbesc Sfintii Parinti, dar nici sa o consideram un taram asemanator celor din aceasta lume.

Vamile nu sunt locuri. De altfel, notiunea de timp si de spatiu nu mai este prezenta in lumea de dincolo. Sfantul Macarie al Alexandriei spune ca trebuie sa socotim lucrurile pamantesti de aici ca pe cea mai imputinata aratare a lucrurilor ceresti.

Greseala pe care o fac multi dintre noi este ca ajung sa confunde modul de existenta de aici cu cel din lumea de dincolo. In realitate vamile vazduhului sunt patimi, iar diavolii cauta prin aceste vami sa vada daca s-au facut prezenti in noi. Isi doresc sa gaseasca chipul fecioarelor nebune, cele care dorind sa intre in Rai, au gasit usile incuiate. Doresc sa amintesc ca atunci cand acestea au strigat: “Doamne, Doamne, deschide-ne noua”, Mirele (Hristos) le-a raspuns: „Adevarat zic voua: Nu va cunosc pe voi”. Parintele Constantin Galeriu, cercetand originalul grecesc al Noului Testament a gasit interpretarea: „Nu recunosc chipul meu in voi”. Asadar, orice lucru faptuit pe pamant hotaraste viata in vesnicie.

Iar cei ramasi in viata, partasi unei conceptii gresite a vamilor vazduhului, nu mai cauta sa-l pomeneasca pe cel trecut la cele vesnice, ci sunt preocupati de cum sa-l ajute sa ocoleasca vamile. Astfel, apar o multime de practici in cadrul inmormantarii, care nu au nicio legatura cu Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie.

Cu adevarat vom fi cercetati pentru toate cele savarsite, dar tot acesti Parinti afirma ca omul care s-a curatit de pacate, urca neimpiedicat in sanul lui Avraam.

Sa ne invredniceasca si pe noi Dumnezeu de implinirea cuvintelor Sale: „Adevar, adevar va spun: Cel ce asculta cuvantul Meu si crede in Cel care M-a trimis, are viata vesnica si la judecata nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viata (Ioan5, 24).

Adrian Cocosila

www.crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *