Vreau să mă schimb!

Se spune că la un bătrân călugăr a venit într-o zi un tânăr pentru a se spovedi şi a-i cere sfat. Din vorbă în vorbă, tânărul îi spuse:

\r\n

– Părinte, sunt un om destul de rău. Aş vrea să mă schimb, dar nu pot. Am încercat, dar nu am reuşit. Totuşi, cred că după ce voi mai creşte, voi putea să mă schimb, nu-i aşa?

\r\n

– Nu, i-a răspuns bătrânul. Vino cu mine!

\r\n

L-a dus pe tânăr în spatele chiliei, unde începea pădurea, şi i-a spus:

\r\n

– Vezi acest vlăstar? Ştii ce este?

\r\n

– Da, părinte! Un puiet de brad.

\r\n

– Smulge-l!

\r\n

Tânărul a scos brăduţul imediat. Mergând mai departe, călugărul s-a oprit lângă un copăcel ceva mai înalt, aproape cât un om.

\r\n

–         Acum scoate-l pe acesta.

\r\n

S-a muncit băiatul cu pomişorul acela, dar cu puţin efort a reuşit până la urmă să-l scoată. Arătându-i un brad ceva mai mare, călugărul i-a spus:

\r\n

– Smulge-l acum pe acela.

\r\n

– Dar e destul de mare, nu pot singur.

\r\n

– Du-te şi mai cheamă pe cineva.

\r\n

Întorcându-se cu încă 2 prieteni, au tras ce au tras de pom şi, cu multă greutate, au reuşit în sfârşit să-l scoată.

\r\n

– Acum scoate bradul cel falnic de acolo, le spuse călugărul.

\r\n

– Părinte, dar acela e un copac mare şi bătrân, cu rădăcini adânc înfipte în pământ. Nu am putea niciodată să-l smulgem, chiar de-am fi şi 100 de oameni.

\r\n

– Acum înţelegi, fiule? Şi apucăturile rele din suflet sunt la fel! Orice păcat pare la început mic şi fără mare importanţă, dar, cu timpul, prinde rădăcini în fiinţa omului, creşte şi pune stăpânire din ce în ce mai mult pe sufletul tău. Cât este încă mic, îl poţi scoate şi singur. Mai târziu, vei avea nevoie de ajutor; dar fereşte-te să laşi răul să ţi se cuibărească adânc în suflet, căci atunci nimeni nu va mai putea să ţi-l scoată! Nu amâna niciodată să-ţi faci curăţenie în viaţă! Mai târziu va fi mult mai greu…

\r\n

\r\n

„Degeaba tăiem crengile păcatului în afara noastră, dacă în noi rămân rădăcinile. Acestea vor creşte din nou.”

\r\n

Reţineţi această învăţătură a Sfântului Grigorie şi fiţi atenţi la cele mai mici greşeli, înainte ca ele să devină cu adevărat grave. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *