Era primăvară şi un om , străbătând pădurea, a găsit un pui de vultur, căzut din cuib, l-a adus acasă şi l-a pus în curte, unde acesta a învăţat repede să ciugulească mâncarea găinilor şi să se poarte ca ele.\r\n\r\nÎntr-o zi un naturalist, în trecere pe acolo, a întrebat pe gospodar:\r\n–Cum un vultur, regele păsărilor, a ajuns să trăiască printre găini?\r\n–Fiindcă l-am hrănit cu mâncarea găinilor şi l-am învăţat să se poarte şi să fie o găină, deci nu mai este vultur.\r\n–Totuşi, a insistat naturalistul, are inima şi aripile unui vultur şi poate, desigur, învăţa să zboare!\r\n\r\nDupă ce s-au sfătuit multă vreme, cei doi au hotărât să vadă, dacă acest lucru ar fi cu putinţă. Naturalistul a luat cu delicateţe vulturul în braţe şi a spus:\r\n–Tu aparţii cerului, nu pământului. Deschide-ţi, aripile şi zboară!\r\n\r\nDar vulturul părea nesigur. Nu ştia bine cine era şi văzând găinile, care ciuguleau prin curte s-a întors degrabă la ele. Fără să se descurajeze, deloc, naturalistul s-a întors a doua zi, a luat vulturul, l-a urcat pe acoperişul casei şi i-a spus:\r\n–Tu eşti vultur, deschide-ţi aripile şi zboară!\r\n\r\nDar tânărului vultur îi era frică de această noutate şi s-a întors înapoi, să ciugulească alături de găini.\r\n\r\nA treia zi, naturalistul s-a sculat devreme, a luat vulturul şi l-a dus pe vârful unui deal înalt. Acolo a ridicat în sus, cât îi permiteau braţele, pe regele păsărilor şi i-a spus cu dragoste şi încredere:\r\n–Eşti un vultur, aparţii cerului şi pământului, deschide-ţi aripile şi zboară!
\r\n
\r\nVulturul a privit în jur, s-a uitat spre vale, la curtea cu găini, apoi spre cerul azuriu. Dar nu şi- a luat zborul încă. Atunci naturalistul s-a urcat mai sus, pe o stâncă şi l-a întins către soare. Vulturul a început să tremure. Încet, încet şi-a deschis aripile. În sfârşit, cu un strigăt de triumf, şi-a luat zborul spre cer.
\r\n
\r\nS-ar putea ca vulturul să-şi amintească şi acum de găini, s-ar putea ca, din când în când, să viziteze poiata, dar după cât se ştie nu s-a mai întors niciodată să trăiască ca o găină.
\r\n
\r\n
Cât de mult ni se potrivește nouă această povestioară celor care aparținem cerului, dar de cele mai multe ori alegem să trăim în poiată.
\r\n
\r\n
\r\n