Ziua Tuturor Sfinţilor

Prima Duminică după Rusalii este închinată cinstirii Tuturor Sfinţilor, adică ziua în care îi prăznuim pe sfinţii pe care îi ştim şi pe cei pe care nu îi ştim. Sărbătorim pe toţi sfinţii în această duminică ce urmează praznicului Pogorârii Duhului Sfânt pentru a arăta îcă rostul venirii Sfântului Duh în lume este sfinţirea oamenilor. Duhul Sfânt face din oamenii credincioşi sfinţi”.

Sărbătorirea tuturor sfinţilor în prima duminică după Rusalii apare pentru prima dată în Antiohia, în secolul al IV‑lea. De la Sfântul Ioan Gură de Aur aflăm că această sărbătoare era dedicată în primul rând sfinţilor martiri al căror nume nu era cunoscut. Această zi a devenit în timp o sărbătoare a tuturor sfinţilor, o zi a sfinţeniei, ziua când ne rugăm îprietenilor” şi îcasnicilor lui Dumnezeu” să mijlocească pentru mântuirea sufletelor noastre.

Biserica Ortodoxă îi împarte pe sfinţi în diferite categorii, după vrednicia şi în mod special după slujirea pe care au oferit‑o acesteia. Astfel, în rugăciunea anaforalei din Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, vedem enumerându‑se, în afară de Născătoarea de Dumnezeu şi de Sfântul Ioan Botezătorul, diferite cete de sfinţi: „Strămoşi, părinţi, patriarhi, proroci, apostoli, propovăduitori, evanghelişti, mucenici, mărturisitori, pustnici şi pentru tot sufletul cel drept care s‑a săvârşit întru credinţă”.

În calendarul Bisericii avem sfinţi mucenici care şi‑au dat viaţa pentru Hristos; cuvioşi care provin dintre monahi; ierarhi cu viaţă sfântă; mărturisitori care au suferit persecuţii şi chinuri pentru credinţă; drepţi şi profeţi care au fost împlinitori şi vestitori ai voii lui Dumnezeu în Vechiul Testament; împăraţi şi voievozi care au apărat creştinismul, sfinte împărătese care au luptat pentru Ortodoxie; doctori fără de argint ş.a. Toţi ne arată prin viaţa lor că sfinţenia nu este apanajul unei generaţii, al unui timp din istorie, ci este răspunsul permanent al creştinului autentic, plin de iubire, credinţă şi fapte bune la iubirea lui Dumnezeu, fiind permanent chemaţi la sfinţenie şi viaţă veşnică în Împărăţia cerurilor.

Un articol de: Pr. Ciprian Florin Apetrei

www.ziarullumina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *