Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul transformată în moschee pe perioada Ramadanului. MAE de la Atena: Este un act provocator!

biserica-sfanta-sofia-din-istanbul-interior-2_uyux

\r\n

Începând de luni, 6 iunie, timp de 30 de zile, pe perioada Ramadanului, Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va funcționa ca moschee. Transformarea fostei Biserici Creștine, redevenită în ultimele decenii muzeu, este considerată de MAE de la Atena un gest provocator la adresa creștinilor ortodocși din întreaga lume.

\r\n

\r\n

Decizia a fost luată în prezența secretarului general pentru probleme religioase al Turciei și nu face decât să pună paie pe foc în contextul tensiionării relațiilor dintre creștini și musulmani. Mai ales după ce musulmanii din Turcia au început să ceară tot mai insistent ca Sfânta Sofia, fostă catedrală bizantină, actualmente muzeu, să redevină moschee.

\r\n

Canalul de televiziune de stat va transmite, în direct, din Catedrala Sfânta Sofia, programul “Sahur”, adică rugăciunea de dimineață, de dinaintea postirii de peste zi, scrie ziarul Daily Sabah.

\r\n

Faptul că fosta Catedrală Ortodoxă, care timp de 80 de ani a funcționat ca muzeu, redevine moschee pentru o lună este contestat de ortodocșii greci din Turcia, dar și în afara țării.

\r\n

“Condamnăm anunțul făcut de autoritățile de la Ankara privind citirea Coranului în catedrala Sfânta Sofia din Istanbul cu ocazia Ramadanului, considerând că acesta este un act regresiv.  Astfel de acțiuni nu sunt compatibile cu societățile seculare și democratice”, a precizat ministerul grec de Externe într-un comunicat. MAE de la Atena susține că gestul Turciei este unul provocator la adresa creștinilor ortodocși din întreaga lume, potrivit ziarului Greek Reporter.

\r\n

Numită inițial Biserica Sfânta Sofia (Sfânta Înțelepciune), Hagia Sophia a reprezentat centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit, rămânând astfel timp de 916 ani. După cucerirea de către turcii otomani, ea a servit drept moschee pentru 482 de ani, iar după anul 1935 a devenit muzeu la inițiativa fondatorului statului modern turc, Mustafa Kemal Atatürk.

\r\n

O dată cu venirea la putere a partidului conservator al lui Recep Tayyip Erdogan, AKP, în 2002, susținătorii secularismului în Turcia au avertizat că Sfânta Sofia ar putea fi transformată în moschee. De altfel, Erdogan a promovat cu insistență, public, planurile de islamizare a Turciei.

\r\n

Sursa: activenews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *