De ce Sfantului Dimitrie i se spune Izvoratorul de Mir?

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe 26 octombrie/ 8 noiembrie. Sfantul Dimitrie a trait in vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu. A primit botezul in taina, iar dupa moartea tatalui sau a fost numit dregator. Din relatarea vietii sale, aflam ca in momentul in care Maximian se intoarce victorios din lupta cu scitii, decide ca in fiecare cetate sa se aduca jertfa zeilor pentru aceasta victorie. Este momentul in care Dimitrie refuza si marturiseste ca este crestin.

Pentru acest lucru ajunge in temnita, unde il binecuvinteaza pe Nestor sa lupte impotriva lui Lie. Tanaraul Nestor, dupa ce este insemnat cu semnul sfintei cruci de Dimitrie, iese invingator din lupta cu Lie. Cand Maximian afla de binecuvantarea lui Dimitrie, porunceste ca acesta sa fie ucis cu sulite, iar lui Nestor sa i se taie capul.

Moastele Sfantului Dimitrie se afla in Tesalonic, in biserica de pe locul martiriului sau. Pentru ca din moastele sale a curs si curge mir, Sfantul Dimitrie a primit si numele de Izovaratorul de mir. Mirul acesta este daruit crestinilor pentru diverse boli spre vindecare.

Mentionam ca in prima duminica dupa sarbatoarea inchinata Sfantului Dimitrie, la Vecernie, este deschisa racla in care sunt prezente sfintele moaste ale Sfantului Dimitrie. Este momentul in care Mitropolitul scoate tava de sub sfintele moaste cu mir. Acest mir este amestecat cu ulei de la Sfantul Maslu si este daruit credinciosilor bolnavi spre tamaduire. Aceasta lucrare de scoatere a mirului denota ca sfintii sunt neincetat lucratori in biserica.

Iulian Predescu

sursa: www.crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *