Felurile postului

Din punct de vedere al felului sau asprimii lui, postul poate fi de mai multe   feluri sau grade :

  1. a)Postul integral (total) sau ajunarea propriu-zisa, care    consta    in abtinerea completa de  la orice fel de mancare si bautura pe un timp anumit. Ex: postul tinut de Moise pe muntele Sinai.

  1. b)Postul aspru , in care se ingaduie numai consumarea de hrana uscata : paine,   fructe uscate sau seminte, legume si apa. E postul pe care l-a practicat Sf. Ioan Botezatorul in pustia Iordanului .

  1. c) Postul comun sau obisnuit, in care se admite consumarea mancarurilor gatite din alimente de origine vegetala, excluzandu-se orice  aliment de provenienta   

  1. d) Postul usor, numit si dezlegare, in care se ingaduie consumarea pestelui si a vinului, precum si a untdelemnului, in perioadele cand e impus post aspru.

 

Din punctul de vedere al extensiunii postului (al numarului celor ce postesc in acelasi timp), postul poate fi :

  1. a)Post general (obstesc), cand este tinut de Biserica intreaga ;

  1. b) Post local (regional), cand este tinut numai de o parte a unei Bi­serici (o regiune, o eparhie, o localitate etc). Asemenea posturi se prac­ticau mai ales in trecut, cand erau randuite de conducerea Bisericii pentru diverse motive (doliugene­ral la moartea unei persoane importante, pentru   indepartarea diferitelor calamitati naturale sau nenorociri etc.) ;

  1. c)Postul particular (personal), tinut de fiecare credincios in parte, dupa nevoile sale proprii si in afara posturilor obstesti, prescrise de Bi­serica. 

 

Dupa durata (lungimea) lui, postul poate fi de doua feluri, si anume :

  1. a)Posturi de cate o singura zi ;

  1. b)Posturi de mai multe zile (posturi de durata).

 

sursa: www.crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *