Cum a aparut Postul Pastelui?

Postul Pastelui asa cum il cunoastem noi are o foarte mare legatura cu Taina Botezului. Afundarea baptismala, dupa cum ne invata Sf. Pavel, semnifica faptul ca noi suntem “saditi” sau uniti cu Hristos in moartea si ingroparea Sa si, prin aceasta, suntem uniti cu El si in Invierea Sa (Rom.6, 3-5).

Din acest motiv, in timpul primelor secole ale bisericii, momentul principal al anului ales pentru oficierea botezului era noaptea de Pasti, cand Biserica comemora ingroparea si invierea Mantuitorului.

Botezul nu era, ca in zilele noastre, o ocazie familiala, ci un eveniment public, la care participa intreaga comunitate Acum Postul Pastelui, atat in crestinismul rasaritean, cat si in cel apusean, este strans legat de perioada pregatirii finale ce a condus la aceasta mare sarbatorire baptismala din noaptea de Inviere.

In multe locuri, in timpul secoului IV, catehumenii- cei ce erau invatati pentru a primi botezul-parcurgeau in cele 40 de zile premergatoare initierii lor de Pasti, o perioada de pregatire, cu post aspru, privegheri si rugaciune, lepadari si slujbe zilnice. Instruirea lor pre-baptismala incepea, de cele mai multe ori, cu luni sau chiar cu ani inainte, dar acum , in saptamnile finale, totul era recapitulat si reaccentuat. In Ierusalimul secolului IV, catehumenii, in timpul acestor 40 de zile, mergeau la biserica zilnic timp de aproape trei ore. Cati dintre candidatii la botez din ziua de azi ar accepta o astfel de disciplina riguroasa?

In primele secole ale Bisericii, intr-o masura ce depaseste cu mult imaginatia multora dintre noi, exista o constiinta treaza a solidaritatii in intreaga comunitate crestina. Credinciosii simteau, nu teoretic, ci real, ca fiecare reprezenta un membru al singurului trup, si ca bucuriile si necazurile unuia erau bucuriile si necazurile tuturor…In acest mod, intreaga adunare ajungea sa participe tot mai mult la cele 40 de zile de post, priveghere, rugaciune si invatare pe care le parcurgeau catehumenii. Cele 40 de zile dinaintea Patelui au devenit, an de an, un eveniment decisiv din experienta personala a fiecarui crestin, un eveniment impartasit, o perioada de invatare spirituala pentru intreaga comunitate, ca intreg.

Astfel s-a intamplat ca postul care dura initial o saptamana si era premergator Pastelui- tinut de multi crestini in timpul secolelor II si III- s-a transformat in secolul IV si in cele ce i-au urmat, in tinerea Postului Pastelui timp de 40 de zile, asa dupa cum il cunoastem si azi. Prin urmare Postul Pastelui are o orientare fundamental baptismala, pe care o trecem adesea cu vederea si pe care trebuie sa o redobandim.

Postul Pastelui este o ocazie anuala de a reflecta inca odata asupra caracterului central al botezului si experienta noastra crestina, si o chemare adresata fiecaruia dintre noi, de a reinnoi promisiunile facute la botez.

In cele Mari 40 de Zile trebuie sa ne amintim noua insine de adevarul afirmat de Vladimir Lossky: “Harul Botezului, prezenta Duhului Sfant in noi este baza intregii vieti crestine”.

Mitropolitul Kallistos Ware

sursa: www.crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *