Fotini, samarineanca mărturisitoare a Evangheliei

Duminica a cincea după Sfintele Paști este numită a Femeii samarinence pentru că Evanghelia care se citește în această duminică la Sfânta Liturghie ne prezintă convorbirea dintre Domnul nostru Iisus Hristos şi o femeie din Samaria.

Din Tradiție știm că Sfinții Apostoli au botezat-o pe femeia samarineancă din Sihar cu numele de Fotini, adică „cea luminată”. Tot din Tradiţie aflăm că această femeie a propovăduit Evanghelia lui Hristos în orașul Cartagina, din nordul Africii. În aghiografia creștină ea este cunoscută ca Sfânta Mare Muceniță Fotini samarineanca, cea întocmai cu apostolii. Prăznuirea ei se face la data de 26 februarie alături de cei care au mucenicit în timpul împăratului roman Nero, precum şi în Duminica a cincea după Paști.

Numele grecesc Fotini are corespondent în mai multe limbi: slavonă (Svetlana), latină (Lucia), franceză (Claire), spaniolă (Clara), română (Luminiţa).

Sfânta Evanghelie după Ioan (4, 5-42) relatează întâlnirea ei cu Domnul nostru Iisus Hristos la fântâna lui Iacov. Din dialogul pe care îl are cu Hristos, se vede căutarea ei duhovnicească. Mântuitorul, văzând dispoziţia ei, încearcă să-i dea posibilităţile necesare pentru a înainta mai departe spre mântuire.

În urma convorbirii cu Mântuitorul ea se pocăiește și vesteşte conaţionalilor ei că Iisus este Mesia. Tradiţia consemnează că femeia samarineancă a devenit, în urma acestei mântuitoare convorbiri, o mărturisitoare curajoasă a Evangheliei lui Hristos.

Fotini a adus la Hristos mai întâi pe cele cinci surori ale sale (Sfintele Anatoli, Foto, Fotis, Paraskevi și Chiriachi) și pe cei doi fii ai săi (Sfântul Fotinos, cunoscut și ca Victor, și Sfântul Iosie). Toți au început să-L propovăduiască pe Hristos.

Sfânta Fotini s-a dedicat propovăduirii Evangheliei în Africa și, mai apoi, la Roma, unde a primit și moarte mucenicească de la împăratul Nero (54-68), atunci când acesta a aflat că Sfânta Fotini le-a încreștinat pe fiica sa, Domnina, și pe alte câteva slujitoare ale ei. Împreună cu Sfânta Fotini au pătimit moarte mucenicească fiii ei și cinci surori.

Biserica Ortodoxă o cinstește mărturisind: „La fântâna lui Iacov ai întâlnit pe Adâncul milostivirii pogorât pe pământ ca să te ridice pe tine, sfântă, din adâncul pierzării și să te arate propovăduitoare îndurărilor Sale pentru toți care-ți cântă: Bucură-te, Sfântă Muceniță Fotinia, făclia Înțelepciunii, cea luminată de Soarele Cel veșnic!”

sursa: www.ziarullumina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *