Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae – Streidas (“cu scoica”) de la Stavronikita

Mănăstirea Stavronikita, Sfantul Munte Athos, se află între Mănăstirea Iviru și Pantocrator. Despre numele mănăstirii se păstrează mai multe izvoare, dar cel mai credibil ar fi că și-a luat numele de la primii ei ctitori, monahii Stavru și Nichita, care s-au nevoit pe locul unde se află astăzi mănăstirea. Este cea mai mică din cele 20 de mănăstiri ale Sfântului Munte. Prima biserică se spune că a fost construită în secolul al XI-lea, fiind arsă de mai multe ori de către pirați. Astfel, în anul 1533, egumenul Grigorie va reface în întregime mănăstirea. Mănăstirea cea mare va fi construită de către patriarhul Ieremia I, în anul 1540.În anul 1607, mănăstirea este incendiată pentru ultima dată, ocazie cu care aceasta este refacută aproape de la fundație.

\r\n

În biserica mănăstirii se află icoana Sfântului Ierarh Nicolae, care a fost găsită în mare.Icoana  Sfantului Nicolae- Streidas este o icoană foarte rară, atât prin metoda în care aceasta este lucrată, anume prin mozaic așezat pe lemn, cât și prin vechimea acesteia. Icoana datează din secolul XIII-XIV, fiind numită „Streidas”, datorita stridiilor (scoicilor) ce se sălășluiseră pe mijlocul icoanei, în vremea în care aceasta s-a aflat sub apa mării.

\r\n

Odată, părinții mănăstirii au ieșit la pescuit și, aruncând mreaja în mare, când au tras-o la mal au văzut că în loc de pește, în mreajă se află icoana Sfântului Ierarh Nicolae, având pe frunte o scoică. Când au dezlipit scoica de pe locul unde fusese lipită, a început să curgă sânge, după cum se poate vedea până astăzi, iar pe mal, pe locul unde au ieșit din mare, a izvorât un izvor cu apă dulce.

\r\n

Se mai știe despre această sfântă icoană, realizată în tehnica veche mozaic pe lemn, că a stat în apele mării timp de 283 ani (a fost găsită în 1589), cel mai probabil ea a fost aruncată în mare în 1306, după un raid al catalanilor. Crăpătura de la frunte are 8 cm. Învelișul de scoică s-a păstrat ca amintire, jumătate fiind în mănăstirea Stavronikita, iar cealaltă jumătate fiind dăruită Patriarhului rus Iov. O dată pe an, Icoana Sfântului Nicolae Steridas este scoasă în procesiune, în jurul mănăstirii  precedată de un mare sobor de preoți și călugări.

\r\n

Voievozii români care au ajutat această mănăstirea sunt: Vlad Vintilă, Radu Paisie, Ieremia Movilă, Matei Basarab, Ștefan Cantacuzino și alții.

\r\n

Amintim și câteva din sfintele moaște ce se află aici: mâna Sfintei Ana, mâna Sfântului Elefterie, părticele de la Sfinții Trei Ierarhi și de la alți sfinți.

\r\n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *