În Postul Mare, cu Arhimandritul Sofronie Saharov: înregistrări din Muntele Athos

Următoarele cuvinte, aparținînd Arhimandritului Sofronie Saharov, au fost înregistrate de călugării din Muntele Athos si date publicității  de către Patriarhia Moscovei. Am gasit util să pun la dispoziția cititorilor Lăcașuri Ortodoxe traducerea acestor rînduri,însemnate cu titlu de aforisme, mai ales că ne aflăm  în Sfîntul si Marele Post al Învierii Domnului.

\r\n

„Eu nu sunt nici grec, nici rus, eu sunt athonit”.

\r\n

„Am purtat sutana, șaizeci de ani, dar de fiecare dată cînd mă întîlnesc cu un creștin ortodox sau cu oricare altă persoană, îmi plec capul, jos, in fața lui”.

\r\n

„Teologia este conținutul rugăciunilor noastre”.

\r\n

„Părinții din secolul al patrulea ne-au lăsat anumite profeții, conform carora mîntuirea in vremurile de pe urmă va fi legată de dureri profunde”. „Trebuie să avem hotarîrea de a depăși ispitele, comparativ cu durerile primilor creștini. Toți martorii Învierii lui Hristos au fost martirizați. Noi ar trebui să fim gata să îndurăm orice greutăți”.

\r\n

„Psihologia aduce cel mai mare rău omenirii de astăzi, pentru că această știință nu ține seama de Revelația Divină, conform Căreia omul este creat după Chipul și Asemănarea lui Dumnezeu”.

\r\n

„Noi toți, în fiecare moment al vieții noastre, avem nevoie absolută de harul divin, care este dat omului prin durere și efort. Cînd ne rugăm dimineața, ne rugăm seara și ne rugam in fiecare clipă – atunci avem dreptul sa spunem: ‘Doamne, nu mă lăsa, ajută-mă!'”

\r\n

„Este esențial să citim Evanghelia, cu care nu se poate compara nicio alta carte. Apoi, viața noastră va fi construită pe Cuvîntul lui Dumnezeu. Și, vom începe să ne gîndim și să luăm decizii în spiritul poruncilor divine. Cît este de frumos, atunci cînd cineva începe să gîndească asemenea Creatorului acestei lumi!”.

\r\n

„Cînd începem să avem o viată creștină, toată munca noastră, toată lupta noastră, se îndreaptă către acceptarea, chiar și a dușmanilor noștri, cu dragoste. În aceasta constă mărturisirea martiriului creștin”.

\r\n

„Viața pămîntească este, pentru noi, o continuă Judecată a lui Dumnezeu. Dacă urmăm poruncile lui Hristos, atunci harul Duhului Sfînt va veni la noi.”

\r\n

„Sufletul omenesc este Chipul lui Dumnezeu. El își găsește odihna doar atunci cînd atinge perfecțiunea”.

\r\n

„Noi nu ne gîndim cum am putea schimba lumea prin propriile noastre puteri. Noi ne străduim să primim putere de la Dumnezeu, pentru a putea acționa, cu iubire, în orice moment”.

\r\n

„Cînd harul lui Dumnezeu vine la noi, atunci noi deja trăim aici dimensiunea eternității”.

\r\n

„Cel mai important lucru în viața spirituală, este acela de a face eforturi pentru a primi harul Duhului Sfînt. Se schimbă viețile noastre (mai ales în interior, nu în exterior). Vom trăi în aceeași casă, în aceleași împrejurări și cu aceleași persoane, dar viața noastră va fi deja diferită. Însă, acest lucru este posibil numai în anumite condiții: dacă vom găsi timp să ne rugăm cu ardoare, cu lacrimi in ochi. Dimineața, să cerem binecuvîntarea lui Dumnezeu, pentru ca întreaga noastră zi să devină o atitudine de rugăciune”.

\r\n

„Cine renunță la cruce, nu poate fi vrednic de Domnul și să devină ucenicul Lui. Adîncurile Ființei Divine sunt dezvăluite creștinului, atunci cînd el se răstignește pentru Mîntuitorul nostru. Crucea este temelia teologiei autentice”.

\r\n

„Marea tragedie a creștinului, este incapacitatea de a-și găsi un părinte duhovnicesc (duhovnic). Laicii sunt, ei înșiși, vinovați în acest sens, întrucît nu sunt dispuși să asculte cuvintele învățătorilor lor duhovnicesti.”

\r\n

„Viața fără Hristos este fără gust, tristă și părăsită”.

\r\n

– traducere si interpretare, pentru Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *