Să tăiem legăturile celui rău

Trebuie să avem noblețe duhovnicească, să disprețuim pe diavolul și toate telegramele lui cele viclene, adică gândurile rele, și să nu începem a discuta cu el. Chiar și toți avocații de s-ar aduna, nu vor putea sta împotriva unui diavolaș mic. Ca să tăiem legăturile cu diavolul și să evităm ispitele, ajută mult să tăiem discuțiile cu el.

Ni se întâmplă ceva? Ne-au nedreptățit? Ne-au ocărât? Să cercetăm dacă am greșit. Dacă n-am greșit, avem răsplată. Nu mai este nevoie de continuare. Cine continuă să discute cu aghiuță, acesta îi brodează dantelă și îl răscolește. Îl face să le cerceteze pe toate cu legislația diavolească și astfel îl sălbăticește.

*Adică aghiuță îi dă omului o lucrare fină de mână. Îi bagă gânduri ca să se ocupe cu ele și să fie tulburat, încât să nu poată lucra duhovnicește, și astfel îl sălbăticește.

Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, vol. 1, Cu durere și dragoste pentru omul contemporan, traducere de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 53

www.sfnectariecoslada.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *