SECTA „MARTORII LUI IEHOVA” (ISTORIA APARIŢIEI „PROOROCIILE” LOR)

 „Martorii lui Iehova” (Jehovah Witnesses) – această denumire organizaţia a primit-o în 1931. Această organizaţie religioasă, ostilă Creştinismului, a fost înfiinţată la sfârşitul secolului XIX şi s-a răspândit larg în anii 1930 în America, dispunând de la început de surse materiale colosale.

\r\n

„Martorii lui Iehova” este relativ o sectă tânără. Ea a fost înfiinţată încă în 1870 în S.U.A. de către fiul patronului magazinelor de galanterie din Pitsburg – Charles Taze Russel (1852-1916). Russel s-a născut în Pitsburg, Pensilvania (S.U.A.). Familia lui mărturisea congregaţionalismul. Încă din tinereţe Russel a fost pasionat de învăţătura Adventiştilor de ziua a 7-ea despre apropiatul sfârşit al lumii, care la început preziceau că a Doua Venire va fi la 22 octombrie 1874. „Iar de ziua şi de ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl” (Matei, 24, 36). La vârsta de 18 ani Russel a întemeiat un „cerc Biblic”. Cu timpul „Cercul cercetătorilor Scripturii” a crescut în organizaţia, care mai târziu a fost denumită „Martorii lui Iehova”. Începând cu anul 1876 Russel a prezidat această organizaţie cu dreptul de „pastor”.

\r\n

După unele cercetări superficiale de tâlcuire a Sfintei Scripturi, Russel „s-a perfecţionat” pentru expunerea propriilor „descoperiri”. Prima „inspiraţie” a fost precizarea, că „ziua Domnului”, „ziua necazului” va fi în 1872. Mai apoi a urmat anul deja amintit – 1874, apoi a Doua Venire a fost mutată peste 3 ani şi jumătate; noua dată – anul 1878. Între timp Russel reuşise să-şi adune ucenici şi adepţi. Din 1879 editează revista „Sion’s Watch Tower and Herald of Christ’s Presence” („Turnul de Veghe din Sion şi prevestitorul prezenţei lui Hristos”), sau „Turnul de veghe” în care publică traducerile sale specifice şi „originale” ale Bibliei. Dar când nu s-a întâmplat nimic nici peste 3 ani şi jumătate, pentru a se îndreptăţi oarecum în faţa adepţilor, în baza unor „dovezi biblice” Russel a stabilit o nouă, „ultimă” dată a Armaghedonului (lupta cosmică a lui Dumnezeu cu puterile răului) şi a „întemeierii Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ” – anul 1914. Pentru a se pregăti cu demnitate de sfârşitul lumii, Ch. Russel cumpără pământuri, construieşte în New-York cartierul său general şi înfiinţează o tipografie proprie.

\r\n

Dar sosi anul 1914… Sfârşitul lumii din „motive necunoscute” n-a avut loc. Membrii organizaţiei s-au pomenit într-o zăpăceală şi încurcătură. Russel a schimbat data în 1915. De eşecul inevitabil „proorocul” a fost salvat de I Război Mondial, care a sugerat multora ideea despre Armaghedon. În 1916 s-a anunţat: „Ochii noştri raţionali trebuie să observe clar, că Bătălia Marei Zile a Atotputerniciei lui Dumnezeu deja a început”.

\r\n

Începând cu anul 1886 începe a publica „sixtateuhul” („şase cărţi biblice”) său, care mai târziu a fost denumit „Studies in the Scriptures” („Studierea (Studiul) Scripturii”). Al 6-lea volum a apărut în 1904, iar al 7-lea văzut lumina tiparului deja după moartea lui, în 1917. Anume cel de al 7-lea volum a scindat mişcarea lui Russel, în rezultatul căreia majoritatea adepţilor sectei a aderat la Joseph F. Rooterford (1869-1942), iar grupul scindat a organizat „Asociaţia studierii Bibliei”.

\r\n

După moartea lui Ch. Russel preşedintele „Societăţii Turnului de veghe” a devenit J. Rooterford. În 1931 la Congresul din Ohaio, el dă organizaţiei o nouă denumire „Martorii lui Iehova”, făcând referire la cuvintele proorocului Isaia: „Voi sunteţi martorii Mei, zice Domnul [Iehova]…” (Isaia, 43, 10). Până atunci secta avea denumirea de „Cei ce studiază Biblia sau cercetătorii serioşi ai Bibliei”. Rooterford s-a dovedit a fi  un talentat organizator şi un scriitor rodnic, care a lăsat după sine 18 volume mari şi o mulţime de broşuri, în care a expus, a explicat şi a completat învăţătura falsă a iehoviştilor. Anume Rooterfod a alcătuit şi a elaborat concepţia teologică şi social-politică a „Martorilor lui Iehova”. În 1920 el a declarat, că peste 5 ani pe pământ se vor întoarce strămoşii înviaţi: Avraam, Isaac şi Iacov, şi pentru întâmpinarea lor sectanţii au construit în San-Diego (California) un fastuos „Palat domnesc”, unde iarna trăia împreună cu familia preşedintele sectei. Pe timpul lui Rooterford cartierul general al iehoviştilor („Vefilul”) a fost transferat în Brooklin (S.U.A.), de unde până în prezent conducerea corporaţiei „Martorii lui Iehova” realizează influenţa şi controlul lor în întreaga lume.

\r\n

După moartea lui Rooterford preşedintele sectei a devenit Natan Norr, care a înfiinţat o şcoală Biblică, a extins şi a modernizat centrul din Brooklin.

\r\n

În 1950 „Martorii lui Iehova” au realizat şi au editat „Traducerea Scripturii ebraice” şi „Traducerea Scripturii creştine greceşti”, care a fost denumită „Traducerea Lumii Noi”.

\r\n

În 1981 în sânul sectei au apărut câteva scindări, în urmă cărora un număr însemnat de adepţi au părăsit organizaţia. Liderul opoziţioniştilor a devenit profesorul J. Penton, unul din urmaşii primilor adepţi ai lui Russel. Penton a încercat să renască ideile lui Russel şi ale „Iehovismului” iniţial.

\r\n

Datorită propagandei deosebit de active, fundamentată pe un spirit întreprinzător american şi caracter organizat, secta „Martorii lui Iehova” a obţinut în perioada postbelică succese destul de impresionante. Reprezentanţii organizaţiei se află în peste 150 de ţări. Numărul membrilor ei creşte permanent în întreaga lume: în 1916 iehovişti erau doar 25.000., în 1942 – 160.000., în 1964 – 626.000., în 1991 – 3.000.000. Deşi până în prezent principalul centru al sectei se află în S.U.A. – în Brooklin, sector al oraşului New-York, şi tot acolo se află cei mai mulţi adepţi, – după al II Război Mondial secta s-a răspândit cu avânt în Europa (îndeosebi în Germania) şi în Asia – datorită expansiunii mondiale a culturii şi a stilului de viaţă american – şi astfel secta a căpătat un caracter mondial. După nivelul lor de răspândire, cu iehoviştii pot fi comparaţi numai harismaticii sau musulmanii (vahhabiţii).

\r\n

În anul 2000 numărul adepţilor activi, care predicau în Rusia era de 115.000 de oameni. În 2002 în Rusia erau 1206 de societăţi religioase ale „iehoviştilor”, 131.130 de propovăduitori activi. În 2002 au fost botezaţi 9.718 oameni. În acelaşi an la „Congresul Pascal” au fost prezenţi 275.259 de oameni (datele sunt extrase din anuarul „Martorii lui Iehova” pentru anul 2003).

\r\n

Până în prezent catehismul sectei rămâne a fi „Cheia Bibliei” – principala lucrare a lui Russel, care numără 2600 de pagini. Russel a înfiinţat de asemenea şi un puternic centru internaţional pentru editarea literaturii iehoviste, care în prezent editează în Brooklin diferite cărţi aproximativ în 200 de limbi.

\r\n

În 2001-2003 „Traducerea Lumii Noi” a fost editată în limbile rusă şi română (numai textele Noului Testament). Această „traducere” reprezintă o ajustare a textului biblic la pasajele conceptuale ale adepţilor sectei respective şi ca atare nici nu poate fi considerată drept traducere în sensul direct al cuvântului.

\r\n

O oarecare introducere deschisă în teologia „Martorilor lui Iehova” pot fi considerate cărţile „Ты можешь жить вечно в раю и на земле” („Tu poţi trăi veşnic în rai şi pe pământ”) şi „Познание, ведущее к вечной жизни” („Cunoaşterea, care duce spre viaţa veşnică”). Principala revistă a „Martorilor lui Iehova” – „Turnul de veghe” („Сторожевая башня”) este editată de două ori în lună într-un tiraj de 64.000.000. de exemplare şi răspândită în 139 limbi în întreaga lume. A doua revistă, după importanţa sa – este „Treziţi-vă!” („Пробудитесь!”), având un tiraj mediu de 13.240.000. de exemplare, este editată în 67 de limbi (date înregistrate la 1 ianuarie 2001). Între anii 1920-1996 în lume au fost editate şi răspândite mai bine de 9 miliarde de exemplare de cărţi, reviste şi broşuri în mai mult de 200 de limbi. Numai în anii 1986-1992 tirajul literaturii iehoviste a alcătuit 2 miliarde 715 milioane de exemplare. Centru tipografic care deserveşte Rusia şi ţările C.S.I. se află în Germania.

\r\nVa urma: Capitole despre teologia și învățătura ”Martorilor lui Iehova”  \r\n

Protodiacon Ioan MUNTEANU 

4 thoughts on “SECTA „MARTORII LUI IEHOVA” (ISTORIA APARIŢIEI „PROOROCIILE” LOR)”

 1. Daniela spune:

  Prododiacon Ioan spuneti-mi va rog :daca cineva din familie a luat carti din acestea si nu numai ,dar si din alte secte ,si le-a adus acasa pentru ca nu a stiut de la bun inceput ca sunt de acestea viclene.Ce sa facem cu ele? sa le aruncam sau sa le ardem ?

  1. p.Ioan spune:

   Sa nu le luam.Dar daca au ajuns deja in casa noastra atunci sa le ardem.

 2. buna seara!ma numesc cristina.am 36 de ani,si studiez cu martori lui iehova de 2 ani si jumatate.de curand,dintr-o discutie simpla cu o prietena,vorbeam despre sfarsitul lumii,iar aceasta fata studiase deja cu martori in 1993 ,dar dupa acea a rupt legatura.vorbind cu ea despre armaghedon,am aflat ca yehovisti sustineau,si chiar aveau carte scrisa (o carte rosie,) in anul 1993 ca armaghedonul va fi ,cand un papa negru va fi la conducere..iar aceasta informatie ma dat peste cap,deoarece nu era in conformitate cu biblia sau cel putin cu ceea ce,chiar ei ma invatau.nu mai aveam liniste si am inceput sa cetcetez pe internet peste tot,toate bloogurile.si asa am reusit sa demasc acesti profeti falsi.eu am foarte multe reviste ,plus bibli de la ei.in acest caz,trebuie sa le ard? ei vor ca saptamana viitoare sa vorbim,deoarece ,cercetand pe net,au inceput sa imi creasca dubiile,si leam pus niste intrebari cu versete biblice,asteptand raspuns,dar eu miau zis politicos,caci cand ne vom intalni cu prima ocazie,imi vor explica.va rog frumos,spunetim,sa mai astept explicatii de la ei sau sa nu mai am de aface cu ei pur si simplu? ce sa fac.? am bibli si multe brosuri si nu stiu ce sa fac.datimi va rog un sfat.va multumesc anticipat

  1. pmarcel spune:

   Dragă Cristina, cred cu toată fermitatea că Dumnezeu anume v-a dăruit acest nume care semnifică următor, ucenic al lui Hristos (vedeţi aici nu următor al lui Iahve). Această sectă atât de mult zombează oamenii încât pentru mine este o adevărată minune ca să părăsească MArtorii lui Iehova şi să (re)vină la Ortodoxie în mod conştient.\n\nReferitor la cărţile pe care le aveţi daţi-le pe foc, şi evitaţi de acum încolo orice contact cu ei, deşi vă avertizez vă vor cere insistent intâlniri pentru a vă schimba părerea. \n\nDacă veţi merge la întruniri cu setul de întrebări „incomode” atunci vă veţi întâlni Bătrânii de congregaţie (treaptă asemenea episcopului), la care recurg în mod excepţional. Vă vor spune că încă nu sunteţi pregătită să auziţi răspunsuri concrete la aceste întrebări, mai aveţi de studiat. (Din experienţă, mi s-au povestit cazuri cu ameninţări în situaţiile în care cineva totuşi hotăra să se debaraseze de sectă).\n\nSfatul meu direct, să rupeţi cu Martorii orice legătură, nu răspundeţi la telefon, evitaţi orice contact, citiţi despre ei cât mai multe mărturii (inclusiv nişte studii se află şi pe site-ul nostru), că să vă faceţi o imagine clară care este poziţia dvs. faţă de Dumnezeu. Mergeţi la Spovedanie la un preot şi povestiţii toate cu deamănuntul (să nu vă opriţi dacă nu vă aranjează răspunsul unui preot, mergeţi la altul pentru că şi medici sunt cu diferită experienţă.) Ar fi o adevărată minune să scăpaţi de ei\n\nDoamne ajută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *