În 1921, când preoții și episcopii ruși erau executați sau trimiși în Siberia, chirurgul Luca din Crimeea devine preot și se ridică împotriva închiderii bisericilor. Era exact reprezentantul clasei contrarevoluționare iar comuniștii nu știau ce să facă cu el: atârnase o icoană în sala de operații și ținea cursuri îmbrăcat în haine preoțești și cu o cruce la gât. Pe de altă parte mulți comuniști fuseseră ajutați de el. Unii l-au ignorat și apărat, alți l-au arestat, concediat, deportat, doctorul ajungând în cele mai îndepărtate colțuri ale Rusiei. Cu toate acestea a tratat bolnavii indiferent dacă erau sau nu activiști.
Sfântul chirurg Luca din Crimeea este un caz ce bulversează istoria. A fost chirurgul rus ce a fondat chirurgia septică. În chirurgia oftalmologică, efectua transplanturi de cornee încă înainte de primul război mondial. Se ruga Maicii Domnului înaintea fiecărei operații. Stalin i-a dat Premiul Național pentru medicină în 1946 dar Sfântul Luca nu a fost convins să lase haina monahală pentru a primi conducerea unui institut de medicină.
Ca un paradox al sovietelor, Sfântul Luca era vocea care, cu fiecare prilej, cerea redeschiderea bisericilor și încetarea persecuției credinței creștine.
Tot ce a câștigat a dăruit săracilor și orfanilor celui de-al doilea război mondial.
A trecut la Domnul pe 11 iunie 1961.