” Nimeni , aprinzînd făclie, nu o pune în loc ascuns, nici sub obroc,ci in sfeşnic,ca aceia care intră să vadă lumina” ( Luca, 11-13 )
Intre anii ( 1899-1902) , in inima Chisinaului este inaltata o mareata biserica prin staruinta si cu mijlocirea unui mare ctitor, vrednicul de pomenire consilier de stat-Constantin Namestnic.La 19 mai 1902 biserica a fost sfintita, savirsinduse prima Dumnezeiasca Liturghie.In decursul secolului trecut, un secol de trista amintire, cind Dumnezeu ” n-avea dreptul sa existe” acestei biserici ia fost rapita viata, suferind un devastator incendiu ( iunie 1940) devenind si depozit ( 1944-1959) prefacuta in planetariu (1959-1991). In 1991 Sfintul lacas este reintors Bisericii Ortodoxe din Moldova , iar din anul 1997 (şi până în prezent) paroh al catedralei este protoiereul mitrofor Ioan Plămădeală, iar potrivit mărturiilor protoiereului Ioan atunci cind a venit la cirma ei – catedrala sângera asemenea unei răni deschise.Cercetând amănunţit istoria catedralei, părintele Ioan şi-a pus drept scop reînvierea sfântul locaş dîdu-i aproximativ acelasi aspect ca la inceput, ceea ce ia şi reuşit.
In duminica a 12 dupa cincizecime la Catedrala Schimbarea la Fata a Mintuitorului a liturghisit Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove.Vizita Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost prilejuită si aniversării a 69 de ani de viață a parohului bisericii Prot. mitr. Ioan Plămădeală.In timpul Vohodului mic, Mitropolitul Vladimir l-a decorat pe parohul bisericii cu prilejul popasului aniversar, oferindu-i părintelui Ioan înalta distincție mitropolitană „Icoana Maicii Domnului de la Hârbovăț”, în semn de recunoștință arhipăstorească, pentru activitatea străduitoare și pilduitoare, desfășurată în Via Domnului. Totodată Mitropolitul a acordat distincții bisericești mai multor clerici ai Catedralei Schimbarea la Fata a Mintuitorului din or.Chisinau.
Sfânta Liturghie a fost încununată și de o hirotonie. Mitropolitul l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Andrian Chirtoacă, student ATOM, anul II.
După Sfânta Liturghie a urmat un Tedeum solemn, după care Arhipăstorul a oferit decorații ctitorilor și binefăcătorilor bisericii „Schimbarea la Față”.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Vladimir l-a felicitat pe părintele Ioan, parohul bisericii cu aniversarea zilei de naștere, dorindu-i ani mulți și binecuvântați de viață, în slujba Bisericii și a societății.
Astăzi această biserică este deschisă pentru tot omul şi cei ce vor intra în ea, vor contribui la scrierea de mai departe a istoriei catedralei… Pe toţi aceştia Dumnezeu să-i lumineze şi să-i întărească în credinţă, pentru că trăim cu toţii într-o vreme în care păcatul cucereşte din ce în ce mai multe suflete şi, uneori, văzând în jurul nostru atâta cădere, ne simţim parcă singuri şi puţini… Dar să nu uităm, că Dumnezeu este cu noi… şi oricât n-am fi de puţini, unica alinare şi scăpare sunt sfintele locaşuri ortodoxe, să nu le părăsim…