Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui

„Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui” sunt cuvintele pe care Sfantul Siluan Athonitul le primeste de la Hristos in miezul unei nopti in care era tulburat de demoni in rugaciune. Din relatarea vietii sale, aflam ca in acea noapte, Siluan ii spune Domnului: „Vezi ca ma silesc sa ma rog Tie cu cuget curat, dar demonii ma impiedica.

Invata-ma ce trebuie sa fac ca ei sa inceteze sa ma mai tulbure”. Si atunci primeste in sufletul sau acest gand: „Cei mandri sunt chinuiti mereu de demoni”. Atunci intreaba: „Doamne, invata-ma ce sa fac ca sufletul meu sa se smereasca”. Si Domnul ii raspunde: „Tine-ti mintea ta in iad si nu deznadajdui”.

Desi cuvintele “Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui” au fost rostite de Hristos pentru Siluan, ca prin ele sa reuseasca sa iasa din caderile sale, ele sunt valabile pentru toti oamenii. Pentru ca prin aceste cuvinte putem reusi sa biruim doua mari primejdii pe care trebuie sa le infrunte omul: gandul ca este un sfant si gandul ca nu se va mantui. Asadar, atunci cand apare in om mandria, trebuie sa aiba in el gandul ca este vrednic de chinurile iadului. E un gand care deschide calea smereniei. “Cand imi tin mintea in iad, sufletul meu e in pace. Cand, dimpotriva, imi las mintea sa iasa din foc, gandurile care nu-i plac lui Dumnezeu se fac din nou puternice”, spune Sfantul Siluan.

A te socoti vrednic de iad, a tine mintea in iad, nu sunt cuvinte usor de primit. Pentru ca ele pot aduce in mintea omului si gandul ca nu se mai poate mantui si astfel, cade in deznadejde. Din acest motiv, au fost adaugate si cuvintele „nu deznadajdui”. „Trebuie ca sufletul sa se condamne pe sine insusi, dar sa nu deznadajduiasca de bunatatea si dragostea dumnezeiasca”, afirma staretul Siluan.

Aceste cuvinte pot fi intelese si ca un mod de a spune ca viata noastra se aseamna prin felul in care o traim, cu un iad. Dar chiar si asa, Dumnezeu ne descopera prin staretul Siluan ca nu trebuie sa deznadajduim, ca nu suntem pierduti, ca prin smerenie vom primi de la El harul de a indura ispitele fara a fi nimiciti de ele.

Adrian Cocosila

sursa: www.crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *