ÎN ATENȚIA CREDINCIOȘILOR

Iubiți frați și surori!

Miercuri, în data de 27 ianuarie, în ziua Odovaniei praznicului Botezului Domnului, când Biserica Ortodoxă face pomenire Sfintei Cuvioase Nina, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Georgiei si a Sfinților Cuvioşi Părinţi: 40 de mucenici din Sinai și 33 de mucenici din Rait,  la biserica „Schimbarea la Față a Mântuitorului” din Chișinău, începand cu ora 8.30, va fi săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia împlinirii a 30 de ani de slujire preoțească a protoiereului mitrofor Ioan Plămădeală, parohul sfântului lăcaș.

Sfânta Liturghie va fi săvârșită de un sobor de preoți si diaconi, având ca proestos pe părintele Ioan Plămădeală. În această frumoasă și importantă zi, sunt așteptați toți oamenii de bună credință pentru a ne ruga Bunului Dumnezeu ca să-l țină sănătos și ferit de primejdii pe părintele Ioan, și ca în continuare să fie model de simțire și trăire duhovnicească pentru confrații întru slujire și pentru numeroșii fii și fiice duhovnicești.

În bogata activitate pastoral-liturgică a părintelui, menționăm edificarea din temelie a bisericii cu hramul Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, din sectorul Buiucani a orașului Chișinău, și nu în ultimul rând, îndrumarea numeroșilor fii și fiice duhovnicești.

La această sărbătoare binecuvântată, de împlinire a 30 de ani de slujire sacerdotală, aflate sub semnul rodirii binecuvântate şi împlinite în statornica slujire la Altarul Domnului, slujitorii bisericii „Schimbarea la Față a Mântuitorului” adresează cele mai calde doriri de sănătate, pace, bucurie şi mult ajutor sfânt de la Dumnezeu în păstorirea numeroșilor fii duhovnicești.

Date biografice:

Prot. Mitr. Ioan Plămădeală s-a născut la 04.09.1953 în s. Cobîlea, r-nul Şoldăneşti, Republica Moldova.

În 1968 a absolvit şcoala medie din satul natal. În acelaşi an a intrat la Colegiul de Construcţii (pe atunci Tehnicumul de Construcţii) din Chişinău, pe care l-a absolvit în anul 1972.

Între 1972-1974 şi-a satisfăcut serviciul militar în rândurile armatei sovietice, fiind repartizat în Republica Democrată Germană în  armata I-a de tancuri.

În anul 1975 s-a căsătorit.

În anul 1977 a intrat la Institutul Politehnic (acum Universitatea Politehnică) din Chişinău, pe care a absolvit-o în anul 1983.

Între anii 1974-1990 a ocupat diferite funcţii conform profesiei de inginer-constructor.

În anul 1990 a intrat la şcoala duhovnicească de pe lângă mănăstirea Căpriana, care a absolvit-o în anul 1991.

La data de 16 decembrie 1990, a fost hirotonit în treapata de diacon de către ÎPS Vichentie (Moraru) în catedrala „Schimbarea la Faţă” din or. Tighina.

La data de 27 ianuarie 1991, a fost hirotonit în treapta de preot de către acelaşi ierarh în acelaşi sfânt locaş.

În anul 1991, a intrat la Seminarul Teologic din Odesa, care l-a absolvit în anul 1993.

În anul 2003, absolveşte Academia Teologică din mun. Chişinău.

În 1991 – numit paroh al bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Cruzeşti, suburbie a mun. Chişinău.

În 1993 – numit paroh al bisericii „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din s. Cimişeni, r. Criuleni. În anul 1996 a fost transferat la biserica” Sf. Arh . Mihail”, s. Dubăsarii-Vechi, r. Criuleni.

În luna iulie 1997, numit paroh al catedralei „Schimbarea la Faţă”, mun Chişinău, unde slujeşte Domnului până în prezent.

A fost decorat cu distincţii bisericeşti şi statale:

Uşile Împărăteşti deschise până la Tatăl Nostru;

1998 – Ordinul Patriarhal „Sf. Cneaz Vladimir” gr. III;

2003 – Ordinul „Sf. Paisie Velicicovschi” gr. II;

2005 – Medalia „Meritul Civic”;

2006 – Ordinul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” gr. II;

2009 – Ordinul Patriarhal „Sf. Daniil al Moscovei” gr. III;

2011 – Ordinul Patriarhal „Sf. Serghie de Radonej” gr. III;

2013 – Medalia jubiliară „Eparhia Chișinăului – 200 de ani ”;

2013 – Ordinul „Meritul Bisericesc” gr. II;

2016 – Ordinul Patriarhal „Dreptcredinciosul Cneaz Dmitri Donskoi” gr. III;

2016 – Ordinul „Gloria Muncii”;

2018 – Ordinul „Meritul Bisericesc” gr. III;

2019 – Ordinul „Recunoștinței”;

2020 – Ordinul „Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni”, gr. III;

A scris și a editat următoarele cărți:

2012 – Catedrala ortodoxă – “Schimbarea la Față a Mântuitorului” – Ieri Si Astazi – 110 ani – (1902–2012) – carte apărută cu binecuvantarea si sub ingrijirea părintelui prot. Ioan Plămădeală;

2016 – „Rezumări la cărţile Sfintei Scripturi”;

2017 – ”Căutați și veți afla… Calea spre cer” (cuvânt-îndemn omului contemporan);

2018 – „Cereți și vi se va da… cheia de la Cer” (cuvânt-îndemn omului contemporan);

2019 – „Bate și ți se va deschide… ușa de la Cer” (cuvânt-îndemn omului contemporan);

Participă la activităţile din domeniul vieţii bisericeşti şi de stat. A fost membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova; Protopop de Criuleni şi Dubăsari; Preşedinte al Departamentului mitropolitan Inspecţie control şi revizie; Membru al consiliului eparhial.

Din anul 2001 până în prezent este membru al Comisiei pentru graţierea persoanelor condamnate de pe lângă Preşedintele Republica Moldova.

Membru al Judecăţii Mitropolitane; Membru al Comisiei Disciplinare a Protopopiatului sectorul I (Centru).

A vizitat de două ori Ţara Sfântă (Ierusalim, Nazaret, Cana Galileii, muntele Tabor, marea Tiberiadei, r. Iordan); biserica „Sf. Irh. Nicoale” din Mira Lichia (Turcia); biserica „Sf. Irh. Nicolae” din or. Bari (Italia), unde se păstrează moaştele „Sf. Irh. Nicoale”; or. Thesalonik (Grecia) la moaştele „Sf. Mare Mucenic Dimitrie”; insula Creta (Grecia) la biserica „Sf. Ap. Tit”; insula Cipru, precum şi multe alte locuri sfinte din România, Rusia şi Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *