Un ateu

Processed by: Helicon Filter;

Cu câţiva ani în urmă, la o conferinţă în Londra, un ateu încerca să dovedească faptul că majoritatea savanţilor nu cred în Dumnezeu. Aceasta l-a jignit şi l-a supărat adânc pe profesorul şi savantul Tabroom, care a declarat îndată că este vorba de o minciună şi calomnie la adresa savanţilor, hotărând să dovedească şi prin fapte adevărul spuselor sale. Cu hotărârea şi tenacitatea înnăscute rasei engleze, el şi-a asumat dificila sarcină de a vedea ce cred savanţii despre Dumnezeu.

În acest scop a trimis numeroase scrisori membrilor comunităţii ştiinţifice din Europa şi America, punându-le două întrebări simple şi clare: 1) dacă cred în Dumnezeu şi 2) dacă ştiu vreun savant care nu crede în Dumnezeu. Şi au venit răspunsuri din toate ţările — răspunsuri simple şi limpezi, toate asemănătoare între ele: savanţii declarau că ei cred în Dumnezeu şi că dogmele creştine fundamentale nu contrazic descoperirile ştiinţei modeme.

Din numeroasele scrisori primite, Tabroom a făcut o carte. Un botanist scria: „Cu ajutorul microscopului L-am văzut pe Dumnezeu, şi mă minunez şi mă bucur de înţelepciunea Creatorului“. Alt savant scria: „Puţina ştiinţă îndepărtează de Dumnezeu şi multa ştiinţă îl întoarce pe om la Dumnezeu“. Această din urmă declaraţie este cu atât mai interesantă cu cât este absolut similară unei cugetări a Sfântului Vasile cel Mare.

(Sfântul Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebările lumii de astăzi, Editura Sophia, București, 2008, p. 12)

www.sfnectariecoslada.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *